Dobit banaka pala 190 milijuna kuna

Bez autora
Jul 02 2012

Hrvatske banke u prvih su pet mjeseci ove godine zabilježile jači pad dobiti, u odnosu na isto razdoblje lani. Banke su do kraja svibnja ove godine zaradile 704 milijuna kuna, što je 190 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Štoviše, dobit banaka smanjila se u samo mjesec dana jer je na kraju travnja bila gotovo 160 milijuna kuna veća nego u svibnju. No, ne može se još govoriti o trendu, već treba čekati kvartalne podatke. Još jedan podatak bode u oči, a to je značajno smanjenje kreditne zaduženosti državnih poduzeća. Dok su na kraju svibnja prošle godine kod banaka uzeli kredita u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna, ove su godine kreditno zaduženje kod banaka smanjili na 5,7 milijardi kuna. Iz izvješća je vidljivo da je u Hrvatskoj prisutan blagi rast kredita u odnosu na prošlogodišnjih prvih pet mjeseci. Ukupna vrijednost kredita do kraja svibnje ove godine iznosila je 279,9 milijardi kuna, ili tri milijarde kuna više.

Dobit banaka pala 190 milijuna kunaHrvatske banke u prvih su pet mjeseci ove godine zabilježile jači pad dobiti, u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje zvješće Hrvatske narodne banke.

Banke su do kraja svibnja ove godine zaradile 704 milijuna kuna, što je 190 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Štoviše, dobit banaka smanjila se u samo mjesec dana jer je na kraju travnja bila gotovo 160 milijuna kuna veća nego u svibnju. No, ne može se još govoriti o trendu, već treba čekati kvartalne podatke, kažu analitičari.

Još jedan podatak bode u oči, a to je značajno smanjenje kreditne zaduženosti državnih poduzeća.

Blagi rast kredita

Dok su na kraju svibnja prošle godine kod banaka uzeli kredita u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna, ove su godine kreditno zaduženje kod banaka smanjili na 5,7 milijardi kuna. Iz izvješća je vidljivo da je u Hrvatskoj prisutan blagi rast kredita u odnosu na prošlogodišnjih prvih pet mjeseci. Ukupna vrijednost kredita do kraja svibnje ove godine iznosila je 279,9 milijardi kuna, ili tri milijarde kuna više.

Najveću vrijednost kredita i dalje drže trgovačka društva, čak 98,4 milijarde kuna, te su se do kraja svibnja zadužili milijardu kuna više nego na kraju svibnja prošle godine. Rast od milijardu kuna bilježe i stambeni krediti pa je vrijednost do 31. svibnja iznosila 58,8 milijardi kuna. I država je povećala zaduženje kod banaka za milijardu i pol kuna.

Rastu depoziti

U isto vrijeme rastu i depoziti kod banaka pa je tako zabilježeno depozita u vrijednosti od 221,9 milijardi kuna, što je dvije milijardi kuna više nego na kraju svibnja prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik